Hoe een gietvloer schoonmaken?

Na lang wikken en wegen heeft u de perfecte vloer gevonden voor uw locatie: een stralende gietvloer die wel tegen een stootje kan. De voordelen van een gietvloer zijn oneindig: het is een naadloze vloer die tegen chemicaliën kan, lang meegaat en ook nog eens vloeistofdicht is. Bovendien weet u dat een gietvloer makkelijk in onderhoud is. Maar dan komt het moment dat u deze moet schoonmaken. In dit artikel leggen we uit hoe u dat nou eigenlijk doet. Een gietvloer schoonmaken vraagt alleen om een stofzuiger, een dweil en de CaluClean ECO F1. Zo gepiept!

Hoe vaak een gietvloer schoonmaken?

Welke vloer u ook heeft, elke ondergrond verdient regelmatig een beetje aandacht. Een voordeel van een gietvloer is dat het naaddicht is. Dat betekent dat er geen vloeistoffen in kunnen trekken, zoals bij parket wel gebeurt. Hoe vaak u een gietvloer moet reinigen, hangt af van het gebruik. Heeft u of werkt u bijvoorbeeld met huisdieren? Ligt de vloer in een ruimte waar het vaak stoffig is? Of wordt de vloer veel gebruikt? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij de reiniging van de vloer. Over het algemeen adviseren we om meerdere malen per week een gietvloer stofvrij te maken. Ook is het verstandig om een gietvloer regelmatig te dweilen.

Gietvloer stofzuigen (droog reinigen)

Zoals gezegd, raden we aan om een gietvloer regelmatig te stofzuigen. Met andere woorden: het is belangrijk dat u vaak het loszittend vuil verwijdert. Dat doet u gemakkelijk met een stofzuiger, bezem of een stofwisser. Kies een bezem (en dus ook een stoffer) met zachte haren, zo weet u zeker dat de u de vloer niet beschadigt.

Vlekken op gietvloer schoonmaken (nat reinigen)

Haren, kruimels, stof en ander vuil kunt u makkelijk wegvegen of opzuigen. Maar hardnekkige vlekken als vetten, oliën en etensresten in een horecakeuken of werkplaatsvloer vragen om een andere aanpak. Hoewel een gietvloer een kwalitatief sterke vloer is, moet u wel snel handelen. Gebruik een natte (microvezel)doek om de vlek zo snel mogelijk op te ruimen, want na een paar uur wordt dit al een stuk moeilijker. Bent u te laat en is de vlek al ingetrokken? Dan hoeft u zich nog steeds geen zorgen te maken, speciaal hiervoor is de CaluClean ECO F1 ontwikkeld.

Welke producten kunt u beter niet gebruiken

Het lijkt zo gemakkelijk, even snel een schuursponsje pakken om die vetvlek te verwijderen. Doe het NIET! Schuurponsjes of ander materiaal dat krast, kan de vloer beschadigen. Hoewel een gietvloer krasvrij is, betekent het niet dat het nooit zal slijten. Een krasje is dus mogelijk. In deze krasjes komt vuil te zitten en dat gaat na verloop van tijd toch opvallen. Ook raden we het gebruik van een stoomreiniger af, deze apparaten zijn niet gemaakt om een gietvloer te reinigen.

Tips om uw gietvloer mooi te houden

Om te voorkomen dat u aan de slag moet met grof geschut, moet u het reinigen van de vloer onderdeel maken van uw routine. Enkele tips die hierbij kunnen helpen:

  • Haal het loszittende vuil meerdere malen per week weg. Gebruik hiervoor een (zachte) bezem, stofzuiger of een olievrije stofwisser. Gebruik nooit een bezem met harde haren of andere krassende materialen.
  • Reinig de gietvloer met een microvezel vlakmop. Eventueel gebruikt u zeepvrij schoonmaakmiddel of de CaluClean ECO F1. 
  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Hoe druk u ook bent, zorg dat u een vlek op de vloer direct opruimt. Dit voorkomt intrekken en bespaart u later een hoop tijd.
  • Loop niet op de natte vloer. Een gietvloer heeft tijd nodig om te drogen. Neem die tijd en loop niet over de vloer. Voetstappen laten namelijk een afdruk achter die u blijft zien als de vloer droog is.
  • Schuif nooit op de vloer. Het schuiven van materialen is voor geen enkele vloer goed. Maar soms ontkomt u er niet aan. Plaats daarom zachte viltjes onder bijvoorbeeld meubels om uw vloer mooi te houden.

Lang verhaal kort...

Een gietvloer schoonmaken is niet moeilijk, maar het vraagt wel wat aandacht. Maak het onderdeel van uw routine en uw vloer blijft jarenlang een lust voor het oog. Stofzuig een paar week per week (of gebruik een bezem) en dweil op regelmatige basis met een microvezel vlakmop. Klaar met dweilen? Sluit de ruimte tijdelijk af; lopen over een natte gietvloer zorgt namelijk voor nieuwe vlekken. Daarover gesproken: wijn-, koffie-, thee-, olie- of andere (vet)vlekken moet u zo snel mogelijk verwijderen met een natte doek. Dat voorkomt dat een vlek intrekt.

Komt u er niet uit of wilt u meer informatie over een gietvloer schoonmaken? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.  

Onze experts staan voor u klaar

Neem contact op voor de mogelijkheden, onze experts helpen u graag verder.

Neem contact met ons op