Vloeistofdichte vloer voor gemaal in Kruiningen

Een vloeistofdichte vloer voor het gemaal in Kruiningen. Dat was de wens waarmee de Nederlandse Gemalen Stichting aanklopte bij Vekavloeren. Wij legden hier een PVC-vloer. Het gaat om een HACCP-vloer die naast vloeistofdicht ook nog eens eenvoudig te reinigen, antislip en zwaar belastbaar is. Meer weten? We vertellen u op deze pagina alles over dit unieke project.

Het gemaal Johannes Glerum

Het Johannes Glerum-gemaal is een poldergemaal in Kruiningen. Een bijzonder gemaal, omdat het bij de opening in 1959 werd gezien als het sluitstuk van de rampherstelwerken na de Watersnoodramp. Het gemaal voert overtollig water vanuit de polders af naar de Westerschelde. Zo beschermt het het achtergelegen polderlandschap tegen hoogwater en overstromingen. Het Johannes Glerum-gemaal heeft onder andere een machinekamer, pompkelder, transformatorruimte en poldermagazijn.

Vloeistofdichte PVC-vloer in de vloerputten

Na tientallen jaren trouwe dienst, was het poldergemaal toe aan een nieuwe vloer. Omdat er in een gemaal logischerwijs met water wordt gewerkt, was het hierbij belangrijk dat de nieuwe vloer een vloeistofdichte vloer zou worden met een goede antisliplaag. Daarnaast is het handig als de vloer eenvoudig te reinigen is en aan de HACCP-eisen voldoet. De Veka Original bleek hiervoor de perfecte optie. Een robuuste PVC-vloer met PVC-tegels die we aan elkaar lassen, zodat de vloer volledig vloeistofdicht is.

Vloeistofdichte vloer binnen 3 dagen

We realiseerden het vloersysteem over de totale oppervlakte van 38 m² binnen 3 dagen. We begonnen de uitvoering met het schuren en egaliseren van de ondervloer. Hierna plaatsten we de PVC-vloer in de kleur antraciet met een grijze lasdraad. Voor een strakke afwerking namen we de vloerputten en het bordesprofiel mee. Het resultaat mag er zijn: een mooie vloer die antislip is, vloeistofdicht, eenvoudig te reinigen én die voldoet aan de HACCP-normen. Het gemaal kan er zo weer jaren tegenaan.

Meer werk voor de Nederlandse Gemalen Stichting

Het Johannes Glerum-gemaal was niet het enige gemaal waar wij werkzaamheden uitvoerden voor de Nederlandse Gemalen Stichting. Wij mochten ook het Poldergemaal Cromstrijen in Numansdorp van een nieuwe vloer voorzien. Hier pasten wij opnieuw de Veka Original toe in de kleur antraciet met een grijze lasdraad. We plaatsten daarbij een plint- en oploopsysteem en kitten ook hier de vloer netjes af. Vanwege de oppervlakte van 90 m² hadden we voor dit gemaal een extra dag nodig. In 4 dagen tijd realiseerden wij de volledige vloeistofdichte vloer. Van egaliseren tot installeren.